juga.tibor@rmdsz.ro képe

Úgy tűnik, hogy végre jó irányba mozdult a törvénykezés, lehetővé válik a tej-kifli-alma program decentralizációja, vezette fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a csütörtöki megyeszintű polgármestertalálkozót, melyet a megyeházán tartottak. Megjelent az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi, hogy a program költségvetését a megyei önkormányzat leossza a helyi önkormányzatoknak, ez azt is jelenti, hogy Háromszéken a 45-ből 41 helyi önkormányzat direkt odaítéléssel választhatja ki azokat a – lehetőleg helyi – vállalkozásokat, amelyek a tej-kifli-alma program termékeit beszállíthatják.

Kovászna megyében az európai uniós finanszírozású program éves költségvetése eléri az egymillió eurót, ha ezt az összeget leosztjuk a helyi önkormányzatoknak, akkor direkt odaítéléssel rövidebbre zárva a közbeszerzést községenként megköthetik a szerződést a beszállítókkal, hogy végre működjön a program, amely tulajdonképpen a gyerekek érdekét szolgálja. Ugyanakkor ez a pénzösszeg a megyében marad” – fejtette ki Tamás Sándor.

Előbb a helyi önkormányzatoknak határozatot kell hozni, hogy részt akarnak venni a programban, ebben leszögezik, hogy milyen tej- és pékterméket, milyen gyümölcsöt, zöldséget szeretnének biztosítani a gyerekekkel, a javaslatot a prefektúra mellett működő bizottságnak jóvá kell hagynia, azt követően indíthatják a közbeszerzést.

Reményeink szerint még az idén sikerül a helyi polgármesteri hivataloknak ezt a procedúrát lezárni és direkt odaítélésről lévén szó, lehet helyi vállalkozókkal szerződést kötni, hogy a gyerekek végre kaphassanak naponta friss pék- és tejterméket, gyümölcsöt” – emelte ki Henning László alelnök, megjegyezve, hogy ez a megoldás a vidéki településekre, illetve Kovászna és Barót városára érvényes. Előpatakon a nagy gyereklétszám miatt, illetve Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón a standard közbeszerzési procedúrát kell végigvinni. Biztonsági lépésként azonban a megyei önkormányzat is elindítja a licitet egy négy évre szóló keretszerződés megkötése érdekében, hogy vészhelyzetben ezen keresztül is lehessen szerződést kötni a beszállítókkal.    

Kovászna megyében 23579 gyereknek kell biztosítani a napi pék-, tejterméket és gyümölcsöt. A hatályos törvénykezés előírja, hogy a gyerekek hetente ötször kapjanak pékterméket, kétszer gyümölcsöt, kétszer tejet és egyszer tejterméket. Az Európai Unió által finanszírozott programból a rövid programú óvodások és az 1-8. osztályos tanulók részesülnek.