juga.tibor@rmdsz.ro képe

A pénzügyi folytonosságot biztosítani kell, az országos költségvetést még nem fogadták el, így az újévben ideiglenesen meg kell oldani a működését az önkormányzatnak és a hozzá tartozó intézményeknek, indokolta meg kedden Tamás Sándor a rendkívüli tanácsülés összehívását. „Sajnos a kormány nem készítette elő az országos költségvetést, mással vannak Bukarestben elfoglalva, a jelek szerint februárban lesz leghamarabb büdzsé, holott törvény írja elő, hogy év végéig el kell fogadni a következő év költségvetését” – jegyezte meg.

Januárban várhatóan aláírják a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi  Kórház sürgősségi eseteket fogadó részlegének bővítéséről szóló európai uniós pályázat finanszírozási szerződését, jelentette be a tanácselnök, szavazásra bocsátva a projekt jóváhagyását. „Értesítettek Gyulafehérvárról, hogy nyertes a pályázatunk, a Regionális Operatív Program 2014-2020-ból támogatják a sürgősségi ellátás bővítését. A közel 8 millió lejes pályázatból új épületszárnnyal is bővítjük a kórház sürgősségét, de a felszereltségét is javítjuk, ugyanakkor szétválasztjuk ezen az osztályon a felnőtt és gyermekellátást” – mondta el Tamás Sándor, hozzátéve a pályázat értéke közel 8 millió lej. A sepsiszentgyörgyi megyei kórház sürgősségi osztályán hetvenen dolgoznak, évente 35 ezer beteget látnak el, ismertette az adatokat, hozzátéve, hogy az uniós pályázatnak köszönhetően az osztály hasznos felülete közel háromszorosára nő. „Lassan tíz éve vettük át a megyei kórházat a minisztériumtól, úgy vélem, hogy ez idő alatt bebizonyítottuk, hogy az önkormányzat jobb gazdája, mint Bukarest volt. Persze sok még a teendő, mentalitásváltásra is szükség van, de összességében úgy értékelem, jó úton járunk” – mondta el Tamás Sándor újságírói kérdésre válaszolva.

Az év első tanácsülésén döntöttek egy új pályázatról is, a nagysikerű gazdaságélénkítő start-up programot követően most partnerségben az Aktív Állampolgársági Erőforrásközpont Egyesülettel és a Szociális Innovációs Egyesülettel egy szociális vállalkozások indítását ösztönző uniós projektet is kezdeményeznek. A Social Economy Start Up – Az önfenntartható szociális gazdasági vállalkozások létesítésének támogatása című projekt célja támogatni a szociális gazdaságot, a hátrányos helyzetben élők munkavállalását, 85 munkahelyet biztosítva 17 szociális vállalkozás létrehozásával. A projekt során 120 személy vesz részt szociális vállalkozói menedzsment képzésen, utána hirdetik meg az üzleti tervek versenyét, amelyből a 17 legjobbat támogatják egyenként 100 ezer euróval, hogy szociális vállalkozást hozzanak létre. A hároméves projekt összértéke 11 millió lej.