juga.tibor@rmdsz.ro képe

Az elkövetkező években újabb fontos egészségügyi beruházások várhatóak a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházban. Kovászna Megye Tanácsa a januári soros ülésen többek között új tüdőkórház és egy Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ építéséről döntött.

2010-ben vettük át a megyei kórházat a minisztériumtól, építőtelepként, fogyatkozó személyzettel, rossz hangulattal, de úgy érzem, az évek folyamán sikerült megfordítani a lejtmenetet. Azóta száz új orvos érkezett, szolgálati lakásokat építettünk, osztályokat újítottunk fel, korszerű berendezést pályáztunk. Sokat változott a kórház, felszereltségében és hangulatában is, büszke vagyok közös munkánkra” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, még nem ért véget a munka, számos elképzelésük indult el a megvalósítás útján. „Uniós pályázatból bővítjük és fejlesztjük a sürgősségi ellátást, heliport építését tervezzük. Ma az új tüdőkórház és egy Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ építésének megvalósíthatósági tanulmányait fogadjuk el és jóváhagyjuk a tervek műszaki-gazdasági mutatóit” – ismertette a tanácselnök.

A tüdőkórház új épületének látványterveit András Nagy Róbert kórházmenedzser mutatta be. A tüdőkórház jelenlegi épülete nem felel meg az egészségügyi szolgáltatások minőségére vonatkozó előírásoknak, ráadásul műemléképület, amelyet nem lehet megfelelően átalakítani, a beruházás ezért is indokolt. A betegek diagnosztizálása és kezelése jelenleg a város két különböző pontján elhelyezkedő épületben történik, az új háromszintes épületben végre egy helyre kerül minden. A beruházás értéke 18 millió lej. A tüdőkórházban jelenleg 3 orvos és 15 asszisztens dolgozik. A járóbetegrendelőben 2018-ban 4941 vizsgálatot végeztek el, a kórházi osztályon 121 pneumoftiziológiai esetet és 718 folytonos bennfekvéses TBC-és esetet láttak el.

A Stroke és mágneses rezonanciás vizsgálati központ az agyvérzéses és súlyos neurológiai eseteket fogadó járóbeteg-ellátást fogja megkönnyíteni, tájékoztatott a menedzser. Két szintes épületről van szó, amelyhez két bejárat tartozna, egyik a poliklinikáról, a másik a kórház udvaráról nyílna. A beruházás értéke 3,1 millió lej.

Az év első soros ülésén a tanácsosok elfogadták Morar Cătălin-George megyei tanácsos mandátumának megszűnését, a megüresedett helyet Mike Gabriella tölti be, aki a Szociáldemokrata Pártot képviseli a testületben. Megszavazták a Kovászna megyei speciális oktatási hálózat megszervezésének jóváhagyását a 2019–2020-as tanévre vonatkozóan, meghatározták a helyi tanácsok, a fogyatékkal élő felnőtt személyek és idősek hozzájárulási értékét a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság által nyújtott szociális szolgáltatásokra, és jóváhagyták a mezőgazdasági termékek 2019-es pénzügyi évre szóló átlagárait is. A tanácsosok tudomásul vették a 2001/544-es számú törvény alkalmazásáról szóló kiértékelési jelentést és az 52/2003 döntéshozatali átláthatóságáról szóló törvény alkalmazásáról szóló beszámolót.

Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője ismertette a 2018-as évben Kovászna megye egészségügyi egységeiben elhagyott gyermekek helyzetét, mint kiemelte, csökkenő tendenciát tapasztaltak. „Tavaly 24 gyereket hagytak kórházban, 2017-ben 33-at. Ha több évre visszamegyünk, látható a csökkenés, hiszen 2009-ben ötven gyereket, 2005-ben 122-őt hagytak el a kórházakban” – mondta el az igazgatónő, aki szerint ez annak is köszönhető, hogy a SERA Románia Alapítvánnyal közösen két prevenciós projektet is működtetnek a nem kívánt terhességek és a gyermekelhagyás megelőzésére.