juga.tibor@rmdsz.ro képe

Kolozs megyéből Körösfő, Egeres, Tordaszentmihály, Tordaszentlászló, Várfalva, Zsuk és Kolozsvár nyert finanszírozást a WiFi4EU program keretében ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítésére köztereken.  Az Európai Unió a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein - könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken - internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni.

Összesen 42 millió eurót hagytak jóvá 2800 településnek az Európai Unió teljes területén. A hálózatok karbantartásának költségeit a települések állják. A WiFi4EU keretében finanszírozott hálózatok ingyenesek és reklámmentesek lesznek, továbbá nem fognak személyes adatokat gyűjteni a felhasználóktól.

Az európai program révén Kolozs megye több magyarlakta településén is a polgárok ingyenesen férhetnek majd hozzá az internethez bizonyos köztereken. Az önkormányzatok ezáltal is kiaknázhatják a digitalizációban rejlő lehetőségeket, ugyanis az ingyenes internet mellett kommunikációs eszközként is lehet használni majd ezt a hálózatot. Ez elengedhetetlen feltétele a települések modernizációjának, amely további lehetőségeket nyit meg, mind a helyi közösség, mind pedig a válallkozások, a turizmus számára. Örvendetes a kezdeményezés célkitűzése, hogy az Európai Unió teljes területén hozzáférhetővé váljon a ingyenes internet, valamint a beruházások ösztönzése olyan fontos digitális hálózatokba, amelyekre a településeknek szüksége van. Az Uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a fiatalok. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni és ahova megéri visszatérni. Ezt értük és velük közösen kell megtennünk.” – mondta el Szőcs Endre, Kolozs megyei tanácsos.