juga.tibor@rmdsz.ro képe

A X. Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvényei zajlottak szeptember 19-29. között a dél-erdélyi megye magyarok lakta településein. Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényben, Lupényban, Csernakeresztúron, Lozsádon, Piskin, Sztrigyszentgyörgyön, Brádon a tíz nap során számos kulturális és hagyományőrző esemény, szabadidősrendezvény zajlott, gulyások készültek, szorgalmas asszonyok palacsintát, kürtőskalácsokat sütöttek, ünneplésre buzdítva a helyi magyarságot.

A zárórendezvényen, szeptember 29-én, a vajdahunyadi szabadtéri színpadon Oltean Csongor, megyei tanácsos tolmácsolta Kovászna Megye Tanácsa vezetőségének üzenetét: “Szórványvidéken ez a típusú ünnep nagybetűs ünnep, amikor kilépve a családi környezetből, a magyar közösséget ünnepeljük. Kovászna Megye Tanácsának szórványprogramja, a Székelyföld-Szórvány partnerség részeként a szakmai és intézményi együttműködés mellett éppen az egymás megismerését, a bizalomépítést tűzte ki célul.”

A jeles évfordulót ünneplő X. Hunyad Megyei Magyar Napokat a Háromszék Táncegyüttes előadása nyitotta, előadásukat a Petrozsényi Tudományegyetem dísztermében adtak elő népes közönség előtt, szeptember 21-én, szombaton, az Összetartozunk Székelyföld-Szórvány Partnerségi Program közreműködésével.   Azon a hétvégén Vajdahunyadon, a Magyar Házban, illetve Déván, a református templomban a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfi Dalárda énekelt.
Csernakeresztúron a Hunyad megyei jellegzetes ételek, illetve a bukovinai székelyek ízvilágának bemutatásával telt a szombati nap, amelyet kézműves foglalkozások, zenés-táncos mulatságok tettek teljessé. Sztrigyszentgyörgyön pedig gulyásfőzés, palacsinta sütő verseny és kulturális programok zajlottak. A hét folyamán képzőművészeti kiállítások, koncertek, ökumenikus istentisztelet, bábszínház előadás és ifjúsági táncest szerepelt a programban, míg a második hétvégén újra a szabadtéri rendezvények, a gulyásfőzés, kürtőskalács sütés, néptáncelőadások, koncertek gazdagították az élményeket.
A tíz év során összegyűlt szervezői tapasztalatnak köszönhetően a magyar napok színvonala emelkedett és örvendetes módon mára már az is természetessé vált, hogy Hunyad megyében a magyarság köztéren ünnepel, büszkén vállalva kulturális örökségét, magyarságát.