Újabb beruházás indul Erdőszentgyörgyön

Újabb beruházás indul Erdőszentgyörgyön

2019-11-19

Finanszírozási szerződést írt tegnap, november 18-án alá Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere és Simion Cretu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatójával Gyulafehérváron. A megkötött megállapodás értelmében több mint 7 millió lejből modernizálják és bővítik a járóbeteg-rendelőt az Erdőszentgyörgyi Városi Kórházban. A projekt teljes értékéből csupán 2% az önrész, ami a város kasszáját terheli. A projekt a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, az általános sebészeti és a szülész-nőgyógyászati szakrendelőket foglalja magába, amelyek utolsó generációs eszközökkel és gépekkel gazdagodnak.
A projekt célja a minőségi egészségügyi szolgáltatás-nyújtás, és az orvosi ellátás európai szintre emelése. Csibi Attila Zoltán elmondta: „rég dédelgetett álmunk, hogy a kórházunkat modernizálhassuk, és annak szolgáltatásit bővítsük. Ezt megvalósítani saját forrásból szinte teljesen lehetetlen, de az Operatív Fejlesztési Programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt pályázni, így 2022 őszére, reményeink szerint elkészülhet a modern intézmény. A jelenlegi kórház épülete több helyen is felújításra szorul, néhány orvosi eszköz elévült, vagy teljesen hiányzik. Ezt fogjuk a pályázatból pótolni. Azt szeretnénk, ha nem kellene a helyieknek és a környékbelieknek mindig a megyeközpont szakrendelőibe ellátogatniuk, hanem a felmerülő betegségeiket helyben is tudják kezeltetni. Ez első sorban az időseknek és a kisgyerekeknek jelentene nagy segítséget”- magyarázta a beruházás fontosságát a polgármester.
A pályázat a kórház épületének modernizálását és bővítését, valamint a járóbeteg ellátás minőségének növelését fogja szolgálni. A beruházás által a tetőszerkezetet újítják fel, a meglévő helyiségeket átszervezik a jobb kihasználás érdekében és emeletet is építenek. A tervek szerint az alsó szinten élelmiszer raktárak, konyha, öltözők és kazánház lesz, a földszinten várótermek, röntgen, orvosi laboratórium, orvosi rendelők, míg az emeleten szintén orvosi rendelők, öltözők, leletek feldolgozására alkalmas laboratóriumok lesznek berendezve. Az új járóbeteg részleg az Erdőszentgyörgy körül lévő 7 község lakóit, körülbelül 30 ezer embert fog ellátni.
A modernizálás és építési munkálatok alatt nem zár be a kórház, hanem időszakosan átköltöztetik a szakrendelőket az intézmény más pontjaira, ahol épp nem zajlanak munkálatok.