Területi fejlesztési politikák hatékonyságának növelése Brüsszelben

Területi fejlesztési politikák hatékonyságának növelése Brüsszelben

2019-10-14

Kohézióval egy, a polgáraihoz közelebb álló Európai Unióért
Sepsiszentgyörgy Önkormányzata Hargita Megye Tanácsának társszervezésében ITI (ITB) - sikeres regionális fejlesztéspolitika 2021–2027 címmel szervezett szakmai konferenciát Brüsszelben 2019. október 8-án, a Régiók és Városok Európai Hete eseménysorozat keretében, amelyen EP-képviselők is részt vettek.
A találkozó tétje, hogyan lehet a romániai területi fejlesztési politikák hatékonyságát növelni a harmadik Európai Uniós költségvetési ciklus előtt. Az eseményen felszólalók a közös tervezésen alapuló integrált megközelítések fontosságát, a régiók közötti, és azon belül is a megyék közötti nagy aránytalanságok felszámolását, illetve a kohéziós elvek megvalósulását helyezték előtérbe.
A konferencia során olyan témák kerültek boncolgatásra, amelyek által előmozdítható lenne az integrált területi beruházások (ITI) és a közösségi vezetésű helyi fejlesztési (CLLD) eszközök használata.  Így a helyi és regionális önkormányzatok nagyobb szerephez juthatnának a döntéshozatali és a végrehajtási folyamatokban.         
Az EU-s források elosztásának javítására olyan konkrét javaslatok hangzottak el és pozitív példák kerültek bemutatásra, amelyek által azok a romániai megyék is nyerhetnek a jövőben, akik eddig a régiók átlaga alatti elhelyezkedés miatt a rendszer „vesztesei” voltak. A javaslatok olyan pályázati rendszer kidolgozására is vonatkoztak, amelyekre már vannak pozitív példák az Unióban.