Javaslat a jövő évi költségvetés elosztására Elejét vennék a szimbólumhasználat miatti támadásoknak

Javaslat a jövő évi költségvetés elosztására Elejét vennék a szimbólumhasználat miatti támadásoknak

2018-10-18

Az állami költségvetés kiegészítéséről, a gyermekvédelmi rendszer pénzhiányáról és a szimbólumhasználatról is szó esett az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának (OÖT) október 12-i, pénteki ülésén, a csíkszeredai megyeházán, amelyen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Korodi Attila parlamenti képviselő is.
A házigazda, Borboly Csaba OÖT-elnök ismertette a Hargita Megye Tanácsánál kidolgozott és a Szövetség honatyáihoz is eljuttatott javaslatot, mely szerint a következő évek költségvetésénél a kormány ne vegye figyelembe az önkormányzatoknál előző évből megmaradt pénzösszegeket, mivel azok legtöbbször pályázati önrészre vagy elkezdett beruházásra elkülönített összegek.
A közösségi szimbólumok használata kapcsán az OÖT jelen lévő tagjainak Borboly Csaba felvetette, hogy az erre vonatkozó negatív bírósági ítéletekből össze lehetne gyűjteni a jogszabályi hiányosságra hivatkozó részeket, és annak alapján gondolkodhatnának egy törvénymódosító javaslatban. Ezáltal a jövőben elejét vehetnék az olyan támadásoknak, amelyeket eddig a helyi közösségek tagjai ellen indítottak a szimbólumok használata miatt. A zászlóért vagy feliratért kiszabott büntetések kifizetésére az RMDSZ által létrehozott szolidaritási alap kapcsán pedig központi ajánlást készítenek a tagok számára, hogy mivel tehetik könnyebbé a hozzájárulást.
A megyei tanács elnöke bemutatta azt az átiratot, amelyet a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnak címeztek Hargita Megye Tanácsától, és amelyben felhívják a figyelmet a közvagyon elfogadásának bürokratikus és nehézkes folyamatára. Ezzel uniós beruházások kerülhetnek veszélybe, ugyanis a tulajdonjog tisztázása az egyik fő kritérium a pályázatok odaítélésénél, és ez érintheti egyebek mellett a megyei, valamint a községi utak felújítását is.
A hatékonyabb önkormányzati és törvényhozói együttműködést segíti az a honlap, amelyet Horváth Anna önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök mutatott be. Az oot.rmdsz.ro weboldal lehetővé teszi, hogy törvénymódosító javaslatokhoz az önkormányzati vezetők észrevételeket fűzzenek, követhető számos törvénytervezet sorsa, ezenkívül számos hasznos információ mellett a nyelvi jogok terén is útbaigazítást ad a honlap, és törvénytár is elérhető.