Hamarosan Szatmár megyében is elindul a falugazdászprogram

Hamarosan Szatmár megyében is elindul a falugazdászprogram

2018-10-11

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Őszköszöntő Szabolcsi Almanapon, október 4-én Magyar Lóránd Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő és Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, a város polgármestere is részt vett, és ennek alkalmával egy rendhagyó találkozóra is sor került Nagy Istvánnal, Magyarország agrárminiszterével. A politikusok közös almaszedésen vettek részt, ennek ideje alatt tárgyaltak a szatmáriak a magyar kormány képviselőjével.
A megbeszélésen szó esett a hamarosan Szatmár megyében is beinduló falugazdászrendszerről, melynek lényege, hogy az agrárszakirányú végzettségű megbízottak fontos szerepet vállalnak a vidékfejlesztésben, a mezőgazdasággal foglalkozók segítésében. Felmérik a magyar kormány külhoni térség- és gazdaságfejlesztési programjaihoz kapcsolódó agrárgazdasági és vidékfejlesztési igényeket, és javaslatokat tesznek pályázatok kiírására, valamint igény szerint segítenek a pályázatok összeállításában. Tájékoztatnak továbbá az EU-s, vidékfejlesztést és gazdálkodók támogatását célzó pályázati lehetőségekről, és szakmai tanácsadást is nyújtanak a termékek és termények értékesítési lehetőségeiről.
 
Magyar Lóránd beszélt a miniszternek a Szatmári Termék védjegy létrehozásáról is, mellyel lehetőséget teremtenek a gazdálkodóknak, hogy termékeiket – például a bort, az erdei gyümölcsökből készült termékeket vagy a méhészek által előállított termékeket – egy közös védjegy alatt bocsáthassák kereskedelmi forgalomba.
 
„A rövid, ám hasznos megbeszélés legfontosabb eredménye, hogy hamarosan Szatmár megyében is beindul a falugazdászprogram. Magyarország Kormánya a Szatmár megyei gazdálkodók segítségére lesz a falugazdászi feladatokat ellátó személyek által, akik szakmai tanácsadással, pályázati lehetőségek ismertetésével és akár a támogatásigénylő pályázatok megírásában is segíteni tudnak. Nagy segítség lesz ez a vidéken élőknek, hogy bővíthessék gazdaságukat, megélhetést biztosítva itthon, a szülőföldön az egész családjuk számára” – mondta a találkozót követően Magyar Lóránd.
 
Forrás: www.szatmar.ro